Al jaren stond ‘ie op mijn festival bucketlist; Sziget Festival in Budapest. In oktober 2014(!) kocht ik, samen met mijn lief, kaartjes voor één van Europa’s grootste festival. En op 10 augustus 2015 was het dan eindelijk zover…de 23ste editie van Sziget Festival 2015! 7 dagen lang non-stop feesten met 430.000 andere festivalgangers. Meer dan 2000 acts op zo’n 50 podia. En dat alles op het Óbudai-sziget eiland midden in de Donau.

Ik zit echt al 10 minuten te bedenken hoe ik deze blog moet gaan schrijven. Ik weet eigenlijk gewoon niet waar ik moet beginnen. De sfeer, de muziek, de aankleding, de mensen… I was totally flabbergasted! Ik wil je niet vervelen met een opsomming van 7 dagen festival, dus ik vertel je liever over mijn highlights.

Sfeer & aankleding

De sfeer op Sziget is ongelooflijk gemoedelijk. Met bezoekers uit meer dan 95 landen is het een ware smeltkroes van nationaliteiten. Iedereen is vrolijk en aardig tegen elkaar. Je drinkt een biertje, doet een dansje of chillt even lekker op een zonnig plekje. En zonnig was het zeker…7 dagen lang was het 36 graden! HOT!

De aankleding van Sziget Festival is kleurrijk, vernieuwend, verrassend, experimenteel, gek, raar, bijzonder. Elke dag loop je weer tegen nieuwe dingen aan die je niet eerder hebt gezien. Je wordt op elk moment visueel geprikkeld. De eerste dag wist ik gewoon niet waar ik moest kijken. Overal gebeurde wel wat; van 4 meter hoge bloemen gorilla’s tot relax eggs, houten wolven en eenhoorns. De Yellow Submarine, de paraplu-lane bij de A38 tot de 20 meter lange recycle draak in the Hungarikum Village. Het voelt als één grote speeltuin voor volwassenen.


Programma

Met meer dan 2000 acts is er altijd wel iets wat je leuk vindt. Naast muziek is er ook straattheater, dans, opera, kunst, een circus en ontelbare andere acts die niet in een hokje te stoppen zijn. Natuurlijk staan de grootste muziek artiesten op de Main Stage en in de A38, maar wij zijn ook erg verrast door programmering op de World Music Stage, met energieke ska en uptempo dansbeats. Lekker!

Mijn top 10 van dit festival:

  1. Martin Garrix (dé grote afsluiter van Sziget 2015)
  2. Florence + The Machine
  3. Ellie Golding
  4. Irie Maffia (makers van het Sziget Anthem)
  5. Che Sudaka
  6. Jett Rebel
  7. Robbie Williams
  8. Kraft Klub
  9. José Gonzales
  10. Interpol

Deze top 10 vertegenwoordigt echt niet wat we allemaal hebben gezien in de 7 dagen van Sziget. Ik zou een top 50 kunnen maken, maar daar wil ik jullie verder niet mee lastig vallen. Onze ervaring: de leukste ontdekkingen doe je door rond te lopen.

Eten & drinken

Het eten en drinken op Sziget is ongelooflijk goedkoop. Voor een halve liter bier betaal je ongeveer 2 euro! En flesje water; 1 euro. Het eten is variatie ten top. Zo aten wij Hongaarse goulashsoep, een hung dog, Italiaans flat bread, een Amerikaanse Jack Daniels rib eye burger, kip-paprika shashlik, en nog veel meer lekkers. Ook eten doe je voor weinig geld. Een maaltijd kost tussen de 4 en 7 euro. Beduidend goedkoper dan de 10 euro die ik eerder dit jaar betaalde voor een slappe hamburger op Pinkpop.

Wauw wauw wauw

Als je van meerdaagse festivals houdt en je krijgt de kans om het doen, doe het dan zeker. Ik had nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar Sziget is het beste, meest awesome festival dat ik ooit heb mogen beleven. Wauw wauw wauw…ik heb er geen andere woorden voor!

Met hele mooi ervaringen en herinneringen op zak, kan ik Sziget nu met een heel goed gevoel van mijn festival bucketlist afvinken. Check!

Next stop: A Campingflight to Lowlands Paradise 2015 (morgen!)