Het is populair, het heeft glam en praktisch elk meisje wil het zijn: model. De afgelopen jaren heeft het beroep zich ontwikkelt tot een doel op zich. Nu is het natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, gezien maatje 34 niet de algemene standaard is. Echter heb je natuurlijk veel gradaties in modellenwerk, niet iedereen is gemaakt om de catwalk in Milaan te trotseren. Hierbij doel ik op mijzelf, my hips don’t lie…

Toch kun je echt wel wat klussen doen als je geen maatje 34 hebt. Je kunt aan de slag als commercieel, plus size, streetcast, glamour, beautymodel, enzovoort. Af en toe wil ik eens een klusje doen en dat levert naast een extra budget om te shoppen ook leuke kiekjes op. Vaak krijg ik van vriendinnen de vraag hoe “dat poseren” dan werkt. Vervolgens komt er dan een tirade over het feit dat ze altijd verschrikkelijk op de foto staan. Klachten over foto’s met half dichte ogen, er “te dik” of als een “walrus” uitzien, pap armen, een apathisch en/of hysterisch gezicht, zij het met of zonder onderkin. Om af te sluiten met de vraag, kun je mij niet even leren hoe ik wel goed op de foto sta? En dat bracht mij op het idee om deze blogpost te schrijven: Strike a pose.

Om de vraag nu voor eens en altijd te beantwoorden, wat tips en tricks als je dan tóch voor de camera belandt.

Maak hoeken en curves

Wanneer je recht naar de camera poseert met je armen slap dicht naast je lichaam en je als een zoutzak staat, zie je er ook snel uit als een zoutzak…klinkt logisch. Dus een actieve houding en het maken van hoeken en curves helpt je ten eerste slank te ogen op de foto. De basis van het poseren: borst op, rechte rug, schouders laten zakken, navel in en vooral door blijven ademen. Vanuit daar kun je verder uitbouwen. Een hand in de zij, een knietje beetje gebogen, schuin hangend met een schouder, noem het maar op. Hoeken maken betekent niets meer dan ruimte rondom je lichaam creëren…wat resulteert in een slank silhouet. Daarnaast is zijwaarts poseren met een schouder voor ook een pose die vrijwel niet kan mislukken. Zie onderstaande voorbeelden

Portret trucjes

Een portret kan eng zijn. De camera is letterlijk “in your face” en je bent behoorlijk zichtbaar. Echter, door je ongemakkelijk te voelen ga je er ook zo uitzien. Dus de allerbelangrijkste tip: relax! Denk maar zo, elke foto kan tegenwoordig met een druk op de knop verwijderd worden. Dus ben niet bang voor een lelijke foto. Daarnaast zijn er een aantal makkelijke trucjes die je helpen goed te poseren en mooi op de foto te staan, ik noem er een paar.

• Blijf ademen, door je adem vast te houden krijg je een rare blik.
• Denk niet te veel na maar laat oprecht emotie zien, daardoor ga je automatisch natuurlijker op de foto staan. Lukt het dan nog niet…een slok wijn doet het ook goed voor het ontspannen, echter is dat niet aan te raden als je daadwerkelijk een opdracht gaat doen… 😉
• Lach vanuit je ogen, kijk boos uit je ogen, speel met de camera vanuit je ogen! Wat ik wil zeggen: gebruik je ogen. Een foto wordt al snel mat doordat de ogen verraden dat je er eigenlijk niks aan vond.
• Kin lichtjes naar beneden en verleng je kruin iets naar het plafond als je recht de camera inkijkt. Niemand wordt gelukkig van een foto waar je de haren in je neus kan tellen…
• Speel vervolgens met de hoeken van je hoofd en schouders,  draai je hoofd iets weg van de camera, draai je kin schuin iets op of verleng deze naar de camera toe. Kleine natuurlijke bewegingen, zorgen voor dynamiek en geen verstijft beeld. Het is ideaal voor de fotograaf en de sleutel voor een mooie natuurlijke foto.

Vergeet je benen niet

Je kunt je bovenlijf nog zo mooi wegzetten, maar je moet ook iets met je benen. De les die je hieruit kunt trekken? Poseren doe je met je hele lichaam, niet alleen je hoofd! Hierbij een paar simpele trucjes die er natuurlijk uitzien en wel helpen de foto af te maken.
• Kruisen van de benen, daardoor sta je niet recht toe- recht aan en geef je de foto dynamiek. Wanneer je zijwaarts een kant op hangt en een lichte curve creëert geef je weer wat dynamiek en maak je de look compleet.
• Één voet met de tenen naar voren en één voet naar buiten wijzend met een licht gebogen knie. Lijkt een natuurlijk ruststand, echter weten we nu dat daar helemaal niks spontaans aan is.
• De ‘lopende’ pose, waarbij je met een voet naar voren staat alsof je een stap neemt. Je rechter voet plaats je naar voren en gaat iets schuin over het linker been waardoor je weer een curve maakt en de lijnen van de benen interessant maakt.

Tactisch poseren

Ieder mens is anders en dus ook ieders lichaamsbouw. Dit vraagt om poseren op maat. Hierbij een eenvoudige tip waardoor je zelf, aan de hand van je eigen lichaam kunt bepalen hoe je het beste kunt poseren. Let erop dat je de grootste delen van je lichaam of de delen waar je geen nadruk op wilt leggen verder van de camera af houdt. Op die manier lijken deze delen namelijk een stuk kleiner. Je zult zelf wel eens gemerkt hebben dat wanneer iets dichterbij op de foto staat het er veel groter uitziet dan wanneer iets wat verder weg staat. Dit wil niet zeggen dat je bij een groepsfoto voortaan je vriendinnen naar voren moet duwen om zelf slanker te lijken…ik wil met deze post geen Mean Girls taferelen opwekken. Echter, met deze tips kun je wel tactisch je plekje kiezen 😉

Zorg voor het juiste licht

Alles leuk en aardig, je kan je suf poseren maar als het licht k*t is, zie jij er ook k*t uit. Kun je zelf vaak niks aan doen maar je zit er wel mooi mee opgescheept. Dus, wanneer je op de foto gaat is het belangrijk rekening te houden met de juiste belichting. Te hard en fel licht geeft harde schaduwen en kan je hoofd vervormen…of je ouder doen lijken dan je bent. Indirect en dus zachter licht doet wonderen!

Oefening baart kunst

Tot slot de laatste en meest voor de hand liggende tip: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Hetzelfde als met fietsen, het kost even tijd om de handigheid in het poseren te krijgen maar als je het eenmaal geleerd hebt, verleer je het niet. Dus even door de zure appel heen bijten en gaan oefenen.

Hopelijk kunnen jullie iets met deze tips. Het zijn kleine foefjes die helpen om net even wat gemakkelijker voor de camera te staan. Echter, zeg ik er wel eerlijk bij, het aller leukste is en blijft een oprechte spontane foto. Dus neem het mee voor de echte fotoshoots, groepsfoto’s of portretjes maar denk er op een avondje uit niet te veel over na en geniet van het moment!

Danielle