SAIL Amsterdam 2015, zit er helaas weer op! SAIL Amsterdam is met alle internationale Tall Ships het grootste publieksevenement van Nederland. Elke vijf jaar varen ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal. Dit jaar vond dit enorm groot evenement plaats van 19 t/m 23 augustus 2015. Het was alweer de negende editie.

Ik was afgelopen zondag één van de in totaal 2,3 miljoen bezoekers! Super gaaf! Op het water omringt door enorm veel boten. Van kleine bootjes tot de grote Tall Ships! Tall Ships worden de ‘Sterren van het Bal’ genoemd. De mooiste, meest bijzondere en meest exotische Tall Ships zijn hier te zien!

De toegang voor boten tot 15m en maximaal 12 personen was gratis. Grote boten moesten zich vooraf registreren. De meeste boten waren voorzien van een SAIL vlag. Deze vlaggen kon je kopen ter ondersteuning van de organisatie, alsmede voor het door het Rode Kruis georganiseerde bijzondere vaarten ten behoeve van chronisch zieken, minder validen en mensen die in een sociaal isolement leven.

Om de dag in stijl te beginnen, mocht ik mij na een stuk heerlijk gebak van de beste patissier van Amsterdam (Holtkamp) begeven naar het bedrijventerrein waar er een helikopter stond te wachten! Ja, echt! Want vanuit de lucht is SAIL ook erg leuk! Ja dat geloof ik! Whaaaa daar ging ik! Angst had ik niet maar spannend was het zeker! VET VET VET moet ik eigenlijk zeggen! Echt super gaaf! Die kan ook weer van mijn Bucket list :-).

Na dit ietsiepietsie decadent uitje zijn wij de boot opgestapt richting de Oranjehaven. De Thank You Parade was al in gang gezet waardoor ik helaas niet al de Tall Ships heb kunnen zien. Het is de eerste keer dat het zeilevenement wordt afgesloten met een gezamenlijke uittocht uit de haven van Amsterdam.

Kortom het was een dag vol unieke ervaringen!

 Hoofdfoto: Justa van Heertum Photography