Ik droom van een marathon, breng ik zondag middag na het familiediner aan. Mijn vader verslikt zich in zijn koffie. “Ja, wij ook” schatert mijn broer(tje). “Ik meen het wel… denk ik toch”, voeg ik toch nog toe. Papa zet zijn koffie neer en gaat voorzichtig verder: “Ik bracht jou toch genoeg algemene kennis bij opdat jij zou weten dat dat een afstand van 42 kilometer is?” Hij bedoelt eigenlijk 42km , 195 m. En ik droom ervan. Big time! Van de uitdaging, de runnershigh, van het sterke lijf dat pijn en weerstand overwint, van het eindeloze ‘kunnen blijven lopen’, van het heroïsche dat een marathon in zich draagt…

barcarunning

Sinds anderhalf jaar ben ik echt verknocht aan (hard)lopen. Zelf ben ik er ook nog niet uit hoe dat uberhaupt kon gebeuren. Ik ben van nature helemaal niet zo sportief. Ik deed in mijn jeugdjaren altijd wel wat ( handbal, zwemmen, paardrijden,…), werd daarin door mijn ook ouders gestimuleerd. Maar nooit fanatiek!  Ze had me opeens te pakken, die loopmicrobe. Per toeval. Begonnen – start to – met Evi Gruyaert, vlotjes richting vijf kilometer. Dat smaakte naar meer. En opeens overviel me die eindeloze metime. Enkel ik en mijn benen, altijd rechtdoor! Na een kilometer of zeven, acht geraakt dat hoofd leeg. Vrijheid! Blijheid!

En dan kom je op dat ene punt waarbij je na een stevige werkdag en enkele meetings enkel nog een parcours wil gaan lopen, and than call it a day! Vervolgens volgt daarop dat bizarre moment waarop je liever niet gaat stappen op zaterdagavond, omdat je zondagochtend stevig wil gaan sporten. Na een halve marathon vorig jaar, wil ik dit voorjaar dus een nieuwe uitdaging. En ja, the sky  – marathon – is the limit, toch? Of toch iets te hoog gegrepen? Als je er over spreekt, moet je het ook doen ( er over bloggen telt niet 😉 ), dus zweeg ik erover…  Ondertussen deed ik stiekem wel uitgebreide research op het net. Zo kwam ik op een verzameling van een zevental steeds terugkerende tips – noem het basisregels – om je eerste marathon succesvol uit te lopen. Ik deel ze graag met jullie.  Samengevat:

1. Run the miles

Simpel, je moet kilometers vreten! Uithoudingsvermogen opbouwen door te lopen en nog eens te lopen, zodat je lichaam de afstand gewoon wordt.

2. Investeer in goede schoenen

Shoppingtime! Al is elke schoen niet dezelfde, en kan je je hier dus niet laten leiden door kleur, noch stijl. Een schoen kan echt een sterke ondersteunende functie hebben, en het verschil maken. Je laat je dus best professioneel begeleiden bij het aankopen van je nieuwe loopschoenen in een gespecialiseerde (hard)loopwinkel.

3. Voeding

Koolhydraten en proteïnen als basis. Je hebt eigenlijk drie doelstellingen te verwezenlijken met een gebalanceerd voedingspatroon: voldoende calorieën opnemen om te trainen, maximale versterking van je energiereserves en het vermijden van dehydratie. Oh ja, in die optiek: alcohol is a no go!

4. Kies de juiste marathon

Train je nooit hellingen? Kies dan een vlakke marathon. Presteer je niet goed bij warmer weer? Neem dan niet deel aan een marathon die gepland staat in de zomermaanden. Deze “randomstandigheden” kunnen vaak écht het verschil maken.

5. Snelheid is dodelijk: bouw geleidelijk op

Je hebt er zin en bent supergemotiveerd! Goed! But don’t overdo, just stick to the plan! Je lichaam moet ook wennen aan de opbouw aan kilometers. Loop ook niet te snel, je wil in de eerste plaats de marathon uitlopen.

6. Hydrateer

Drink voldoende water. Je zal moeten leren om tijdens een marathon bij te tanken, maar het is vooral ook belangrijk om op voorhand je lichaam “gehydrateerd” te hebben. Leer een “waterdrinkroutine” aan in je dagelijkse leven. Daarnaast moet je na een training voldoende bijdrinken, zeker bij warm weer!

7. It’s all in the mind. So just have fun!

Can do!

Wat denken jullie? hebben jullie nog tips? Tot daar “mijn” theorie! To be continued?

Loes