Iedereen doet het: hardlopen. Als het een beetje mooi weer is, zie je hordes hardlopers uit de bosjes springen. Alsof ze zitten te wachten tot de eerste loper zo dapper is om zijn gezicht te laten zien.

Ook ik doe alweer mee aan de hype. Alweer? Ja, alweer? Zo’n drie jaar geleden was ik ook verknocht aan hardlopen. Drie keer in de week de hardloopschoentjes aan en rennen maar. Toen haalde ik nog de 10km. Nu; drie jaar later, 10 kilo dikker en een conditie van 0, mag ik weer van voren af aan beginnen.

Gesteund door de gedachte dat ik volgend jaar oktober (2016!) met 3 andere dames (inclusief blogger Joyce) de marathon van Eindhoven ga lopen, heb ik mijn stoute hardloopschoenen weer aangetrokken. Vergis je niet, ik ga geen hele marathon lopen, maar doe wel mee in de vorm van groepsestafette. Iedere loopster neemt dan 10km voor haar rekening.

Inmiddels ben ik bijna 4 weken aan het trainen en wil ik graag wat tips delen. Tips die vast heel vanzelfsprekend klinken, maar die ik je als beginnend hardloper graag op het hart wil drukken:

  • Koop goede hardloopschoenen. Toen ik drie jaar geleden begon met hardlopen, heb ik de eerste tien weken op mijn oude vertrouwde sneakers gelopen. Echt geen goed idee! Het is slecht voor je loophouding, voor je voeten én je enkels. Doe jezelf een lol en koop goede hardloopschoenen.
  • Warming up & cooling down. Een must! Doe je dit niet, dan krijg je onvermijdelijk last van vervelende blessures. Wandel voor je training 5 minuten stevig door en herhaal dit aan het einde van elke hardloopsessie. En vergeet vooral niet je spieren te rekken en strekken!
  • Bouw je conditie op. Ik ben zelf erg enthousiast over de trainingen van Evy Gruyaerd (Vlaanderen Sportland) en Renate Wennemars (Atletiekunie). Middels intervaltrainingen leer je je conditie opbouw en wordt je uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Tijdens de trainingen loop je op passende muziek en krijg je goede tips van Evy en Renate.
  • Hou je eigen tempo aan. Loop je in groepsverband? Zorg dan dat je je niet laat leiden door het tempo van je loopmaatjes. Raak je buiten adem en kun je niet meer praten, dat loop je te snel! Als je alleen loopt kun je dit testen door bijvoorbeeld je adres op te noemen. Gaat dit niet zonder dat je volledig buiten adem raakt, neem dan een rustigere pas aan.
  • Houd je voortgang in de gaten. Ik gebruik zelf de Nike Running Deze app houdt via GPS bij welke route en afstand ik loop. Hoe fijn is het om te zien dat je je grenzen hebt verlegd, verder hebt gelopen dan vorige hardloopsessie en je je eigen record weer hebt verbroken.

Hardlopen is overigens niet voor iedereen weggelegd. Doe het zolang je het leuk vind. Heb je last van blessures of kun je je er niet meer toe zetten om te gaan rennen. Zoek dan een sport die beter bij jou past!

So go run and have fun!

Lizette

Oh, wist je trouwens al dat medeblogger Loes op 1 november de marathon van New York gaat lopen? Zij gaf eerder al tips hoe jij jouw eerste marathon overleeft.

Photocredit: Fitspiration