Het jaar vliegt voorbij en voordat je het weet zit je alweer in december. Terwijl we op het einde van 2015 afstormen maken we, zoals gebruikelijk, weer goede voornemens. Zoals we dat elk jaar doen.

Goede voornemens die bestaan uit het besluit nu echt iets te veranderen. Toch echt zoeken naar die droombaan? Stoppen met roken of voortaan je agenda minder volplannen? Of toch echt die wereldreis maken waar je altijd van gedroomd hebt? Ja, we herkennen ze allemaal…maar het meest gemaakte voornemen is meer sporten en afvallen.

Nu kun je ook raden met welk voornemen we het eerste stoppen? Juist ja, afvallen en meer sporten. Het is toch ook verrekkes lastig, die discipline!

Ik zie het jaarlijks gebeuren. De aanmeldingen op de sportschool waar ik les geef lopen over en de lessen staan in januari bomvol. In februari zijn er al een paar mensen afgehaakt en in maart sta je weer met je vaste harde kern te zweten als een Mo-Fo. Hoe komt het toch dat we afhaken, ondanks dat we het zo graag willen? En hoe zorgen we ervoor dat we dit jaar ons doel wel gaan halen?

Hierbij een 8 tips die ervoor gaan zorgen dat jij dit jaar wel je sport en voedingsvoornemens gaat behalen en in de zomer staat de shinen in je Bikini Body!

1: Zorg voor een sportmaatje

Het is al lastig genoeg om te gaan starten met sporten, zeker als je dat nooit eerder bewust hebt gedaan. Een sportmaatje zorgt ervoor dat je samen door die zure appel heen bijt. Je buddy gaat mee, je motiveert elkaar om echt te gaan en je wilt natuurlijk je beste vriend of vriendin niet laten zitten! Samen sluit je een abonnement af bij een sportschool en kies je jullie favoriete workout uit! Samen sta je sterker dan alleen.

2: Kies een workout die je leuk vindt

Als je geen fan bent van sporten dan is het voornemen om af te vallen en meer te bewegen extra lastig. Je houdt het dan ook niet lang vol wanneer je iets gaat doen waar je geen plezier aan beleeft. Kies daarom een sport waar je voldoening uit haalt! Verveel je je dood op de treadmill? Kies dan voor een swingende Zumba les of juist een bikkel Body-Pump les. Wil je graag extreem zweten en extra cardio trainen maar heb je wat motivatie van een instructeur nodig? Kies dan voor XCO of Spinning (RPM). Ben je liever buiten in de natuur? Kies dan voor hardlopen of een ritje op de mountainbike. Daarnaast is zwemmen ook erg goed voor je. Als je last hebt van blessures is zwemmen een veilige keus omdat het je gewrichten het minst belast! Nog beter: wissel af tussen al het bovenstaande! Daardoor varieer je kracht en cardio en verras je het lichaam elke keer met een nieuwe workout. Afwisseling is goed voor je lichaam en voor jezelf!

3: Kies een vaste dag voor je sportdagen

Door sporten prioriteit te geven en routine aan te brengen maak je het makkelijker om je goede voornemens vol te houden. Wanneer je wekelijks ‘wel even kijkt wanneer het die week uitkomt’ garandeer ik je, dan gaat het mis! Zorg ervoor dat je de momenten dat je wilt sporten echt vrij plant en daar niets tussen laat komen. Op die manier zorg je dat de kans van slagen toeneemt. Werk je in ploegendienst? Dan is een vaste dag en tijd natuurlijk niet mogelijk maar het is geen excuus. Je kunt namelijk wel per ploeg vooraf bepalen welke dagen en uren je wilt sporten. Heb je de vroege ploeg, ga dan direct na het werk om 15:00 uur. Heb je de middagshift? Pak dan een ochtend lesje. You can do it!

4: Licht je familie en vrienden in over je doelen

Door je goede voornemens te delen met familie en vrienden maak je de kans van slagen groter. Behalve dat je een stok achter de deur hebt doordat vrienden vragen naar je voornemens en hoe het gaat, kun je ook ondersteund worden. Wanneer je een verjaardag hebt en je taart aangeboden krijgt is het lastig elke keer nee te zeggen. Je krijgt steevast het weerwoord “doe niet zo ongezellig!” Herkenbaar? Juist, heel irritant. Door te delen met vrienden en familie dat je serieus voor je doelen wil gaan en steun verwacht van hen voorkom je dergelijke situaties en verleiding. Het helpt echt!

5: Laat je goed informeren door een voedingsdeskundige

Ga niet plotseling maaltijden skippen of extreem diëten. Één, dat houd je niet vol en de kans dat je vreetbuien krijgt is zeer groot. Twee, het is behoorlijk ongezond en slecht voor je metabolisme (verbranding) door extreem te gaan diëten. Twijfel je over je voeding of kan je wel wat hulp gebruiken? Ga dan naar een voedingsdeskundige. Deze kan je helpen je patronen in beeld te brengen en een gevarieerd eetpatroon met je op te stellen dat bij jou past en haalbaar is. Wanneer je naar een BGN gecertificeerde voedingsdeskundige gaat kan deze, indien je pakket zo is ingesteld, zelfs vergoed worden door de zorgverzekering!

6: Zondig af en toe, maar gecontroleerd!

Wanneer je gezond gaat eten en leven moet je wel kunnen genieten. Door jezelf alles te ontzeggen ten behoeve van je goede voornemens maak je het jezelf op langere termijn best lastig. Door een dag in de week in te lassen waar je wel die pizza mag eten die je zo lekker vindt, maak je het op de langere termijn haalbaar. Heb je een keer een etentje waar veel wijn vloeit en bourgondisch gegeten wordt? Geen probleem! Dat is dan je ‘cheat’ dag. Twijfel je of die ene schransdag te drastisch je doelen ondermijnen? Dan kun je de dag erna altijd een balansdag inlassen. Op die manier blijft het leuk!

7: Beloon jezelf elke maand dat je de goede voornemens hebt gehaald!

Wanneer je goede voornemens weet te realiseren mag je jezelf hier ook voor belonen. Beter gezegd, dat verdien je! Alleen dan bedoel ik niet per definitie met eten. Koop elke maand dat je het volhoudt een kleinigheidje voor jezelf waarmee je jezelf beloont met het dichterbij komen bij je streefdoel! Behaal je het einddoel, pak dan ook wat groter uit. Je werkt, naast je eigen killerbody en gezond lichaam ook nog eens toe naar een beloning. Een extra motivatie! Je mag jezelf ook wel eens kietelen toch?

8: Behaal je het gestelde doel? Blijf er dan voor werken!

De grootste valkuil die er is bij goede voornemens is het moment na het behalen van je doel. Indien je het doel hebt behaald (een strakke buik, gewicht verliezen of je gewoon gezonder voelen) wat doe je dan? Val je dan weer terug in het oude patroon, of maak je van je behaalde doel een nieuwe levensstijl? Probeer ook na het behalen van je doel het resultaat vast te houden met de bovenstaande tips! Het is doodzonde wanneer je kei hard hebt gewerkt voor je goede voornemens je deze laat varen zodra je het streefdoel hebt bereikt. Creëer van je weg naar resultaat ook een nieuwe levensstijl.

Hopelijk gaan we met z’n allen 2016 met goede moed in en houden we de goede voornemens continu vol. Mocht het toch niet meteen lukken? Houd dan het volgende in gedachten: goede voornemens kun je ook (opnieuw) inzetten later in het jaar. Je hoeft niet te wachten tot januari 2017 😉

Wat inspiratie nodig voor onderweg? Check dan mijn eerdere blogpost met inspirerende sporty Instagram accounts om te volgen!

Danielle